Zenész Ifjúsági OtthoN - Pécs

A Zenész Ifjúsági OtthoN (ZION) egy komplex funkciókat ellátó, civil kezdeményezésű és működtetésű létesítmény, mely fiatalok, zenészek, társadalmi munkát végző alapítványok közös találkozási pontja és bázisa. A professzionálisan kialakított nagytermet, közel hét méteres belmagassága különféle sporteseményekre is alkalmassá teszi, és 50 fős karzata külön élményt nyújt a látogatóknak. Az épület keleti szárnyában működik a Könnyűzenei Tanoda, amely egy alternatív zeneiskola, merőben új oktatási módszerekkel, workshopokkal, képzett zenészekkel várja a tanulni vágyókat. Az oktatással karöltve működik az épületben egy stúdió és működnek felszerelt próbatermek, ahol sok pécsi amatőr és kevésbé amatőr banda is gyakorol napi szinten.

Üzemeltető:

Intermagyar Kulturális Egyesület
cím: 7634 Pécs, Zsolnay Vilmos u. 109.

Ügyvezető: Nyirati András 30/276-2047

Könnyűzenei Tanoda és Próbatermek

Kerekes Kornél 30/994-0263
Soponyai Csaba (Sopi) shmonsta@gmail.com

Civil Szervezetek

Az emberség Erejével Alapítvány
Nyirati András 30/276-2047
e-mail: nyiroike@freemail.hu

Programszervezés:

Kerekes Kornél "Keko" (feltörekvő zenekarok) 30/994-0263
e-mail: kerekeskornel@gmail.com

Kerekes Kornél 30/994-0263
e-mail: keko@intermagyar.com


A ZION-BAN MŰKÖDŐ CIVIL SZERVEZETEK MUNKÁJÁRÓL

InterMagyar Kulturális Egyesület

A pécsi InterMagyar Kulturális Egyesület 2002 nyarán kezdte meg működését, melynek fő célja az élőzene presztízsének helyreállítása volt. Az egyesület megalapításának ötlete az InterMagyar zenekar tagjainak fejében fordult meg először, hogy a zenélésen kívül többet kell tenni az élőzenéért, mert úgy érezték, nem kap elég elismerést az élőben játszott zene. Az egyesületet alapító helyi képzőművészek, zenészek célja ennek a romló tendenciának megállítása és megfordítása volt. Ennek érdekében az egyesület korai időszakában válogatás lemezeket, helyi rádió (Juventus Pécs, Remény Rádió, Rádió Aktív Pécs), és fiatal zenészeket bemutató tv műsorok létrejöttét támogatta (MMX „Hangpróba”, PécsTV „Próbaterem” című műsorok), sajtóanyagokat készített a helyi könnyűzenei életről. PANKKK támogatásával el tudták indítania promóciós irodát, melynek keretében pécsi zenekaroknak nyújtottak segítséget az ismertségük ily módon való növelésével. 2004-től a Dante Café (Csontváry Múzeum) alagsorában működtettek próbatermet és demo stúdiót, ahol 15-17 zenekarnak nyújtott ingyenes próbalehetőséget. AZ egyesület nevéhez fűződik a „Batta Dem – Nemzetközi Pécsi Reggae Fesztivál” megszervezése, az Ifjúsági Házban megrendezett „European Start-Tábor”-ok zenei részének, illetve számos élőzenei koncert megszervezése. Az egyesület közreműködésével indult többek között Takáts Eszter, a Zagastic, és a The Crybabies zenekar karrierje is. Olyan előadók fellépsi lehetőségeit segítették, Berger Dalma (jelenlegi formációi: Singas projekt, Volkova Sisters), Babarci Bulcsú (Tüke-Zoo /zeneszerző, énekes, gitár és basszusgitáros egyben) akik szintén Pécs Városának nevét öregbítik és teszik népszerűvé munkásságuk során. A Dante Café 2009 április 5-én bezárta kapuit, így az egyesület működése veszélybe került. Sok keresgélés után az Önkormányzatot is megkeresték, ahol tevékenységüket támogatva ajánlották fel az épületet. Az InterMagyar Kulturális Egyesület története innentől egybeforr a Zenész Ifjúsági otthon történetével. Az épület közösségi térként működik, két próbaterem, demo stúdió, koncertterem, ifjúsági klub és irodák állnak rendelkezésre főként a fiatal korosztály részére. ZION lehetőséget ad a tehetségkutatásra, zenei rendezvények, táborok, workshopok, koncertek lebonyolítására, ezáltal népszerűsítve és betekintést engedve a könnyűzenei életbe; továbbá otthont ad további civil szervezeteknek is.

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány

Az emberség erejével – CUM VIRTUTE HUMANITATIS Alapítvány 2006-ban alakult, fiatalok kezdeményezéseképp. Elsődleges célunk a társadalmi befogadás, kohézió erősítése, ehhez legfőbb eszközünknek az emberi jogi nevelést tekintjük. Működésünk során olyan eszméknek biztosítunk teret, mint az előítéletek ledöntése, a fiatalok önismerete, a diszkrimináció csökkentése, az aktív állampolgárság, a demokrácia és az önkéntesség. Elsődleges célcsoportunk a gyermek és fiatal korosztály, módszereinkben kiemelten fontosan kezeljük a kortárs hatást. Tevékenységeink között van nem-formális nevelési tevékenység, felkereső ifjúsági munka és érzékenyítő programok, kampányok szervezése.

Zöld Fiatalok Egyesület (ZöFi), Pécs

A ZöFi Pécs (Zöld Fiatalok Egyesület Pécs) a Zöld Fiatalok Egyesület nevű civil szervezet pécsi munkacsoportja, tagjai majdnem kizárólag egyetemista és gimnazista önkéntesek. A tagok között közgazdász, jogász, orvosi egyetmre járó és BTK-TTK-s hallgatók is vannak.
A ZöFi 2001-ben alakult Budapesten. Az alapítók úgy látták, hogy a környezetvédelem és az alapvető emberi jogok területén sérült országban élnek és ez ellen tenni tudtak és tenni is akartak.
A ZöFi pécsi csoportját 2006 szeptemberében hozat létre néhány egyetemista, többek között azért, hogy szervezettebb formában tudják kivenni a részüket olyan, számukra szimpatikus rendezvényekből, programokból, mint például a minden évben megrendezésre kerülő Kritikus Tömeg felvonulás, vagy a Szolidarítás Éjszakája. Később a szervezet tagsága átalakult és a baráti társaság státuszt felváltotta egy komolyabb tervekben gondolkodó szervezet kezdeményezése. Bár a tagok még mindig elsősorban a PTE hallgatói közül kerülnek ki, számos embert tudott munkájába integrálni a ZöFi.
Ma már az egyesület képzett tagjai többször is tartottak globális nevelés foglalkozásokat vagy a témával kapcsolatos előadásokat a KTK-n, BTK-n és a TTK-n is.

Üres Tér Szoció

Az Üres Tér Egyesület 2005-ben jött létre. Elsősorban alternatív színházi előadások létrehozása, színházi társulat működtetése volt a fő feladata. Öt éves aktív és folyamatos működés alatt – a színházon kívüli művészeti ágakkal való együttműködés során – eljutottunk egy olyan tevékenységhez, ami a közvetlen környezetünk, lakóhelyünk társadalmi viszonyait igyekszik felfejteni, elemezni, azokat láthatóvá és tevékennyé tenni. Teszi ezt a művészet kifejezőeszközével, közösségfejlesztő eseményeken keresztül. Ilyen volt például 2010 tavaszán a Jószerencsét Filmszínház projekt, amit a Hősök terén és környékén élőkkel valósított meg.
Ebből a vonalból fejlődött ki az egyesület szociális ága, ami nem a művészeti megjelenést, a művészek önkifejezését priorizálja, hanem egy szociális-ifjúsági készségfejlesztő módszertan kidolgozásán, fejlesztésén munkálkodik.
Ezt két helyszínen valósítja meg:

1. ZION (Zenész Ifjúsági OtthoN) – ifjúsági klub részszervezése.
2. Jószerencsét Filmszínház (Hősök tere) – élményalapú kompetenciafejlesztő foglalkozások.

Fiatal Művészekért Alapítvány

A négy alapító civil szervezet után érkezett ZION-ba, diákszínjátszó csoportokat hozva magával. A ZION befogad fiatal, amatőr zenekari kezdeményezéseket is. A diákszínjátszás is hasonló cipőben jár. Nincs elegendő, megfelelően, direkt erre a célra kialakított színházi környezet, ami a fiatalokat befogadná, kedvezményes feltételekkel. A Fiatal Művészekért Alapítvány és a ZION-nal összefogásban olyan környezetet igyekszik kialakítani, ami professzionális befogadójává, otthonává válhat ezeknek a kezdeményezéseknek, így is bátorítva és ösztönözve őket.

Pécsi Szín-Tér Egyesület

Az egyesület tagjai évekkel ezelőtt a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési Karán barátkoztak össze, s a hasonló gondolkodás, hasonló célok rengetek közös projektet generáltak. A baráti és munka kapcsolatokat új tagokkal kibővülve 2010-ben hivatalosan is egységbe kovácsolódtak, s megalakult a Pécsi Szín-Tér Egyesület. Közösen szervezett programjaik során ismerték fel az ifjúságsegítés, közösségfejlesztés fontos szerepét elsősorban hátrányos helyzetű fiatalok körében, ezért az egyesület elsődleges céljául tűzte ki hátrányos helyzetű csoportok életminőségének javítását közösségfejlesztő, közösségi művészet programok, képzések (mural painting, dráma, tánc –és mozgás, zene, egyéb vizuális művészetek) megvalósítása által. E mellett további céljaik közé tartozik többek között ifjúsági kezdeményezések felkarolása, kortárs segítők kinevelése, hazai és nemzetközi szakmai együttműködések kialakítása, tehetséges fiatalok felkarolása, mentorálása, az önkéntesség népszerűsítése és a környezettudatosságra nevelés. Az egyesület fontosnak tartja, hogy a legfrissebb szakmai eredmények birtokában tevékenykedjen, ezért tagjai folyamatosan képezik magukat és szakmai, módszertani kutatásokat, fejlesztéseket végeznek.
Az egyesület közösségi művészetekkel foglalkozó munkacsoportja a Murál Morál Mező.

A civil programokat támogatja:
NEOLIT Kft. - http://www.neolit.hu/

Hírlevél